NIEUW: La Pièce d’Or, een elegante fruitige Cabernet Franc van het biodynamische Domaine Les Clos Maurice Ontdek hem nu

De Loirestreek

De Loirestreek, gelegen in het middenwesten van Frankrijk, staat algemeen bekend als een van de meest diverse en prachtige wijnregio’s ter wereld. De slagader van de streek is de Loire, die vanaf haar bron in de Auvergne over zowat 1.000 km van oost naar west stroomt doorheen verschillende regio’s tot aan haar monding in de Atlantische Oceaan. Deze wijnstroom omvat verschillende appellaties, elk met zijn eigen unieke eigenschappen op het gebied van klimaat, bodem en druiven. Meestal onderscheidt men volgende vijf regio’s: Haute Loire, Centre Loire, Touraine, Anjou-Saumur en Pays Nantais – Vendée.

h.a. wijngaarden
0

De regio omvat 57.100 ha aan wijngaarden, die instaan voor 10,6% van de Franse wijnproductie.

Druivensoorten
0

Er worden liefst 24 verschillende druivensoorten geteeld, waarvan de meest voorkomende zijn: Cabernet Franc, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc en Melon de Bourgogne.

Bio
0 %

Meer dan de helft van de wijngaarden dragen een bio label en hun aandeel blijft stijgen.

Appelaties
0

De wijngaarden van de Loire vallei omvatten 51 appellaties (AOP) en 6 IGP’s

Unieke 'cool climate' wijnen

Laten we de vijf wijnregio’s nu nader bekijken en ontdekken waarom de wijnen uit de Loire zo speciaal zijn.

Meestal onderscheidt men volgende vijf regio’s: Haute Loire, Centre Loire, Touraine, Anjou-Saumur en Pays Nantais – Vendée.

De Loire regio in detail

Haute Loire

De bron van de Loire ligt in het bergmassief van Auvergne, in de streek van Clermont-Ferrand en de Puy de Dôme. Iets verder naar het westen liggen de andere bekende wijnstreken Bourgogne en Beaujolais.

Centre Loire

Verder stroomafwaarts naar het noord-westen komen we in Centre Loire. De wijngaarden van Centre Loire liggen verspreid op plateaus en hellingen en hebben een kalkhoudende onderlaag met zee sedimenten wat bijdraagt aan de frisheid en mineraliteit van de wijnen.

Touraine

Verder stromend in westelijke richting komen we in de regio Touraine, met centraal de stad Tours. De wijngaarden van Touraine liggen op het kruispunt van oceanische en continentale klimaatinvloeden en zijn vooral aangeplant op de hellingen die de Loire en haar bijrivieren hebben uitgesleten in de bodem van krijttufsteen of tuffeau.

Anjou-Saumur

Anjou in het westen kent een gematigd oceaanklimaat, met een continentale invloed verder naar het oosten in Saumur. De ondergrond bestaat hoofdzakelijk uit schist en vulkanisch gesteente.

Pays Nantais en Vendée

Dit gebied wordt sterk beïnvloed door de nabijheid van de oceaan met een zacht en vochtig maritiem klimaat, de ondergrond van vulkanische en metamorfe gesteenten, en het golvend reliëf ingesleten door de Loire, wat bijdraagt aan de frisheid en mineraliteit van de wijnen.

Welkom bij Wijnstroom

Deze site bevat alcoholische producten. Je moet 18 jaar of ouder zijn om alcohol te kopen in België.