De Loirestreek
De Loirestreek, gelegen in het middenwesten van Frankrijk, staat algemeen bekend als een van de meest diverse en prachtige wijnregio’s ter wereld. De slagader van de streek is de Loire, die vanaf haar bron in de Auvergne over zowat 1.000 km van oost naar west stroomt doorheen verschillende regio’s tot aan haar monding in de Atlantische Oceaan. Deze wijnstroom omvat verschillende appellaties, elk met zijn eigen unieke eigenschappen op het gebied van klimaat, bodem en druiven. Meestal onderscheidt men volgende vijf regio’s: Haute Loire, Centre Loire, Touraine, Anjou-Saumur en Pays Nantais – Vendée.
De regio omvat 57.100 ha aan wijngaarden, die instaan voor 10,6% van de Franse wijnproductie.
Er worden liefst 24 verschillende druivensoorten geteeld, waarvan de meest voorkomende zijn: Cabernet Franc, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc en Melon de Bourgogne.
Meer dan de helft van de wijngaarden dragen een bio label en hun aandeel blijft stijgen.
De wijngaarden van de Loire vallei omvatten 51 appellaties (AOP) en 6 IGP’s
Unieke 'cool climate' wijnen
- Door de noordelijke ligging boven 45° NB kent de regio een cool climate, met gemiddelde jaartemperaturen van amper 5,4° aan de Atlantische Oceaan tot 4° verder landinwaarts. Dat zorgt voor wijnen met een vrij hoge zuurtegraad.
- De verschillende klimaattypes, druivensoorten en bodemtypes zorgen voor een hele grote variatie van wijnstijlen.
Laten we de vijf wijnregio’s nu nader bekijken en ontdekken waarom de wijnen uit de Loire zo speciaal zijn.
Meestal onderscheidt men volgende vijf regio’s: Haute Loire, Centre Loire, Touraine, Anjou-Saumur en Pays Nantais – Vendée.