NIEUW: La Pièce d’Or, een elegante fruitige Cabernet Franc van het biodynamische Domaine Les Clos Maurice Ontdek hem nu

Touraine

Touraine

Verder stromend in westelijke richting komen we in de regio Touraine, met centraal de stad Tours. De wijngaarden van Touraine liggen op het kruispunt van oceanische en continentale klimaatinvloeden en zijn vooral aangeplant op de hellingen die de Loire en haar bijrivieren hebben uitgesleten in de bodem van krijttufsteen of tuffeau.

In de uitgesleten rotsen zijn heel wat wijnkelders uitgegraven, zoals op de foto hierboven in Vouvray.

De belangrijkste druivenrassen zijn hier Chenin Blanc – die voor wijnen van wereldklasse zorgt- en Sauvignon Blanc (voor de witte wijnen) en Cabernet Franc, Côt en Gamay (voor de rode wijnen). Daarnaast vinden we ook de witte druiven Chardonnay, Romorantin, Arbois, Grolleau Gris en Sauvignon Gris en de blauwe druiven Cabernet Sauvignon, Grolleau, Pinot d’Aunis, Pinot Noir en Pinot Meunier.

In Touraine vind je heel wat bekende appellaties.

  • Vouvray staat bekend om zijn zoete en droge mousserende en stille wijnen van Chenin Blanc.
  • Chinon en Bourgueil / Saint-Nicolas-de-Bourgeuil (ten westen van Tours) blinken uit in rode wijnen gemaakt van de Cabernet Franc-druif.

 

De andere appellaties zijn:

  • Ten noorden van Tours:  Coteaux du Loir, Jasnières (enkel witte wijn van Chenin Blanc) en Coteaux du Vendômois
  • Ten oosten van Tours : Touraine en zijn sub-appellaties, Montlouis-sur-Loire (enkel wit van Chenin Blanc),  Cheverny, Cour-Cheverny, Valançay, Orléans en Orléans-Clery
  • Voor schuimwijn : Crémant de Loire en Rosé de Loire

Nog enkele bijzonderheden :

  • In Montlouis-sur-Loire wordt de traditionele manier van schuimwijn maken weer opgepikt, de méthode ancestral, waarmee een Pétillant Naturel of Pet Nat wordt gemaakt. In tegenstelling tot de méthode traditionnelle zoals in Champagne, is er geen tweede gisting op fles, maar een hernemen van de eerste gisting, zonder toegevoegde gist of suiker. Dat resulteert in een frisse en fruitige schuimwijn met delicate bubbel, lager in alcohol en restsuiker.
  • In Cour-Cheverny maakt men enkel witte (droge en zoete) wijn van de Romorantin druif.
  • Aan imposante kastelen is er in deze regio geen gebrek.

Onze wijnen uit de regio

Ammonite
2021
Chenin Blanc

Delicate aroma’s van vanille en zoethout, verder wit fruit: peer, kweepeer, appel, wat vegetaal ook. De smaak is vol en rond, met zestes van peer, vanille en mineralen, vegetaal, een subtiele houttoets, en een lange afdronk

15.95

Chenin Blanc

Veel fijne belletjes, fris en fruitig (appel, peer), mineralig, soepel en toch strak, met een lange afdronk.

14.90

Chapinière
2022
Sauvignon Blanc

Intens en strak aroma, barstend van fruit (Granny Smith, citrus), mineraal. In de mond opnieuw veel fruit: citrus, abrikoos, rijpe peer, een zacht mondgevoel en een stevig bittertje in de lange afdronk. Complexe en evenwichtige Sauvignon Blanc.

9.95

2020
Sauvignon Blanc

Deze gastronomische Sauvignon Blanc heeft een open en intens aroma van o.a. abrikoos. De smaak is rijk en vol, met rijp geel fruit (abrikoos) en een lange afdronk. Complex, krachtig en tegelijk elegant.

14.90

Château de la Grille
2020
Cabernet Franc

Deels opgevoed in barrique en deels in inox cuve, daarna 2 jaar rijping op fles. Aroma’s en smaken van sous-bois, tabak, leder, kruiden, zwart fruit. Een volle, rijke en complexe Cabernet Franc met fluwelige tannines, voldoende zuren, een subtiele houttoets en rokerigheid en een lange afdronk.

25.40

Concerto
2020
Cabernet Franc

Intens aroma, rood en zwart fruit (kersen, bramen), krachtige tannines en voldoende zuren. De houtrijping gedurende 6 tot 8 maanden zorgt voor een lichte houttoets. Dit is een krachtige Cabernet Franc die mooi in balans is.

15.90

Couplets
2020
Cabernet Franc

Zwart fruit, rijpe zwarte kriek, geconcentreerd, kruidig, rokerig. Een krachtige, complexe en evenwichtige Cabernet Franc uit Bourgueil.

22.70

2020
Romorantin

Romorantin is een zeldzaam druivenras, uit de appellatie Cour-Cheverny. We proeven rijpe citrus en mineraliteit met een zoete honingtoets en een bittertje in de afdronk. Dit is een complexe, evenwichtige maaltijdwijn met een zuur-zoet-bitter combinatie.

16.90

Empreinte
2021
Chenin Blanc

Intense aroma’s van wit fruit: peer, kweepeer, appel, mineralig, zachte houttoets. De smaak is strak maar aangenaam, mineralig, met wit fruit, een delicaat bittertje en een lange afdronk. Een verfijnde Chenin Blanc.

12.95

Gamay
2022
Gamay

Explosie van rood en zwart fruit (aardbei, framboos, cassis), zachte tannines, rond en zacht mondgevoel. Frisse, fruitige Gamay.

11.95

Le Château de la Bonnelière
2020
Cabernet Franc

Aroma’s van rood fruit zoals rode bessen, verder kruiden en aardse toetsen. In de mond een fruitige aanzet, daarna kruidig en aards, met een lichte houttoets. De hoge zuren geven structuur, de tannines zijn zacht en versmolten. Dit is een uiterst complexe en verfijnde medium body Cabernet Franc.

19.80

Les Cépages Oubliés
2022
Gamay de Bouze à jus rouge

Intens, aromatisch, met rijp rood fruit, een zoete toets, hoge maar zachte tannines, een rond mondgevoel, medium body, soepel. Dit is een zeer aangename wijn gemaakt van de weinig voorkomende Gamay de Bouze à jus rouge.

15.50

Les Galets
2021
Cabernet Franc

Intense geur, smaken van rood fruit, viooltjes, soepele tannines

14.70

2020
Cabernet Franc

Opgevoed deels in barrique en deels in stenen kruiken. Open en intens aroma van rijp rood fruit, zoals kersen. Krachtige, volle wijn met impressies van rijp rood fruit (neuzekes) en balsamico, rokerig, eerder lage zuren en stevige tannines, die met de tijd nog zullen verzachten.

26.90

Les Sablons
2021
Chenin Blanc

Bloemige en fruitige Chenin Blanc (witte perzik, rijpe appel), met hoge zuren en een lange afdronk. De restsuiker brengt evenwicht door de extra levendigheid.

14.20

Petit Mont
2021
Cabernet Franc

Zwart fruit, geconcentreerd, evenwichtige Cabernet Franc uit Bourgueil

16.70

Welkom bij Wijnstroom

Deze site bevat alcoholische producten. Je moet 18 jaar of ouder zijn om alcohol te kopen in België.