De herfst is aangebroken: kou, regen, wind en vallende bladeren. Dat vraagt om hartverwarmende herfstgerechten, gemaakt met mooie seizoengroenten zoals paddenstoelen, pompoen, rode kool, wortelgroenten, spruitjes en seizoensfruit zoals appels en peren.
En bij al deze heerlijkheden kan een goed glas wijn niet ontbreken. Uiteraard een bijpassende, dus gingen we op zoek naar de lekkerste wijnen voor bij enkele typische najaarsgerechten.
Paddenstoelen
Enkele voorbeelden van gerechten met paddenstoelen: champignonrisotto, eend met paddenstoelen, pastaovenschotel met paddenstoelen en spinazie in een romige saus met stukjes walnoot…
Een klassieke combinatie bij paddenstoelen is Pinot Noir. De medium body en de kenmerkende smaken van rood fruit passen perfect bij herfstgerechten, zoals geroosterde kip, paddenstoelen en gerechten met een lichte kruidigheid. Pinot Noir is een druif die als geen ander zoveel mooie tertiaire aroma’s kan ontwikkelen, zoals aards, wild en leder, die je in veel gerechten met paddenstoelen terugvindt.
Suggesties: drie verfijnde, houtgerijpte Pinot Noir wijnen:
- A Nicolas uit de appellatie Sancerre
- Cuvée André uit de appellatie Reuilly, naast Sancerre
- Les Morogues uit Menetou-Salon
Pompoenen
Er zijn veel manieren om pompoen te verwerken: mousse, geroosterd, een herfstquiche met blokjes pompoen…
De rijke wat zoete smaak van de pompoen vraagt om een volle witte wijn, met veel bloemigheid en smaak. Zoals een volle, aromatische Chardonnay, of een minder gekende maar verrassende Romorantin, een zeldzaam druivenras uit de appellatie Cour-Cheverny. Suggesties:
- Chardonnay: Fou de Chêne
- Romorantin: Domaine
Appels
Appeltaart en de geur van kaneel horen bij de herfst. Drink hierbij een Chenin Blanc dessertwijn, vol van smaak. Suggestie:
- Privilège: zoete Chenin Blanc uit de appellatie Coteaux du Layon
Liever iets hartigs? Denk dan bijvoorbeeld aan rode kool met appeltjes. Daarbij past een mooi glas Chenin Blanc, liefst eentje met wat meer restsuikers, en aroma’s van appel, honing en amandel. Suggestie:
- Demi-sec: een lichtzoete Chenin Blanc
Waarom geen schuimwijn? Een Crémant de Loire uit Vouvray past ook goed. Suggestie:
- Troglydote Brut: licht gedoseerde schuimwijn uit de appellatie Vouvray, gemaakt van 100% Chenin Blanc
Tot slot
Dit zijn maar enkele van de vele mogelijke combinaties van herfstgerechten met bijpassende wijnen. Hoog tijd om op culinaire ontdekkingstocht te gaan…
Smakelijk!