NIEUW: La Pièce d’Or, een elegante fruitige Cabernet Franc van het biodynamische Domaine Les Clos Maurice Ontdek hem nu

Home / Wijndomein / Domaine des Pothiers

Domaine des Pothiers

De appellatie ‘Côte Roannaise’ is het wijngebied dat het dichtst bij de bron van de Loire ligt, 400 à 500 meter hoog op de eerste flanken van het Centraal Massief. De lokale cépage voor rode wijnen is er de Gamay Saint-Romain, een variante van de Gamay-druif uit de Beaujolais. De Gamay Saint-Romain wordt uitsluitend in deze streek geteeld. De witte wijnen worden als IGP d’Urfé verhandeld en zijn gepuurd uit Chardonnay of Pinot Gris.

George Paire stamde uit een veehouders-familie maar had ook een passie voor wijn. In de jaren 70 begon hij wijngaarden aan te planten. Zijn zoon Romain Paire kwam erbij in 2005 en plantte nog meer wijnstokken aan, moderniseerde grondig het volledige wijnproductie-arsenaal en ging biologisch en vervolgens biodynamisch werken.

Intussen is Domaine des Pothiers in de eerste plaats een wijndomein al worden er ook nog steeds Limousin-koeien gekweekt.

Pothiers is een moderne, dynamische ambassadeur van de kleine maar in reputatie snel groeiende Côte Roannaise-appellatie. Alle wijnen zijn goed gemaakt, verzorgd en eerlijk, zowel in wit, rosé en vooral rood. Sinds kort is er ook een rode wijn die in amforen is gerijpt.

De inspanningen van Romain Paire werden in de 2022-editie van de Guide des Meilleurs Vins de France beloond met een eerste ster.

Regio

Auvergne

AOP

AOP Côte Roannaise, IGP d’Urfé, IGP Vin de France

Druiven

Gamay Saint-Romain, Chardonnay, Pinot Gris, Negrette

Ontdek de wijnen van Domaine des Pothiers

La Chapelle
2020
Gamay St. Romain

Deze verfijnde en evenwichtige wijn is gemaakt van de lokale druif Gamay Saint-Romain, aangeplant op de uitlopers van het Centraal Massief. Hij kreeg 11 maanden houtopvoeding in een zogenaamde ‘cuve tronconique’, een afgetopte kegelvormige tank. In de neus is hij gemiddeld intens, halfopen, zeer aromatisch met veel rood fruit. In de mond merken we zijdezachte tannines, een houttoets, bos, kruiden, chocolade, en een lange afdronk.

18.70

Welkom bij Wijnstroom

Deze site bevat alcoholische producten. Je moet 18 jaar of ouder zijn om alcohol te kopen in België.